Ψωρίαση
Η λέξη ψωρίαση προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ψώρυ, που σημαίνει λέπι και κακώς συγχέεται με την ψώρα που οφείλεται στο άκαρι της ψώρας. Είναι χρόνια νόσος, μη μεταδοτική με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων.
Η αιτιολογία της είναι πολυπαραγοντική:
- Διαταραχή της κερατινοποιήσεως. Κερατινοποίηση είναι η λειτουργία παραγωγής κερατινοκυττάρων. Τα κερατινοκύτταρα είναι φυσιολογικά κύτταρα προστατευτικά της επιδερμίδας. Στους ανθρώπους η παραγωγή ενός κερατινοκυττάρου γίνεται σε περίπου ένα μήνα. Στους ασθενείς με ψωρίαση γίνεται σε μία μέρα! Για το λόγο αυτό βλέπουμε τη χαρακτηριστική εικόνα των ψωριασικών ασθενών με πλάκες που καλύπτονται με ασημί λέπια.
- Φλεμονή.
- Κληρονομικότητα. Παρόλο που δεν έχει βρεθεί γονίδιο της ψωρίασης, έρευνες υποδηλώνουν την ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης για την εκδήλωση της ασθένειας.
Φάρμακα υπάρχουν πολλά, τόσο τοπικά, όσο και από του στόματος ή οι νέες βιολογικές θεραπείες που είναι σε ενέσιμη μορφή και μπορούν να διατηρούν το δέρμα σε άριστη κατάσταση.
Το σημαντικό είναι πως με όλ’ αυτά τα φάρμακα που ο γιατρός έχει στη διάθεσή του, η πάθηση σε έναν περίπου μήνα μετά την έναρξη της θεραπείας είναι σε σαφή καταστολή και μετά από λίγο η εικόνα του δέρματος του ψωριασικού ασθενούς είναι ίδια με αυτήν ενός μη ψωριασικού και το σπουδαιότερο είναι πως μπορεί να διατηρηθεί η εικόνα αυτή.