Αλωπεκία
Αλωπεκία λέγεται κάθε μορφής απώλεια τριχών. Υπάρχουν αλωπεκίες πολλών μορφών όπως ανδρογενετική (φαλάκρα), κατά τόπους απώλεια τριχών (γυροειδής), ή ολική με διαφορετικές κατά περίπτωση αιτίες.
Η αιτία της ανδρογενετικής αλωπεκίας (φαλάκρα) βρέθηκε από έναν Έλληνα τον Β. Κωτσαρέλλη. Ο Κωτσαρέλλης ανακάλυψε κάτι περιοχές στις τρίχες των ασθενών με ανδογενετική αλωπεκία που αποτελούν υποδοχείς των ανδρογόνων ορμονών. Καθώς το αίμα φτάνει μέχρι την ρίζα της τρίχας για να την θρέψει, τα ανδρογόνα (τεστοστερόνη) που επίσης κυκλοφορούν στο αίμα αναγνωρίζουν τον υποδοχέα τους και ενώνονται με αυτόν. Αυτό το σύμπλοκο που σχηματίζεται τότε αδυνατίζει την τρίχα με αποτέλεσμα σε 2-3 χρόνια να γίνει χνούδι και να εξαφανιστεί.
Μετά από αυτήν την πολύ σημαντική ανακάλυψη βρέθηκε ειδική θεραπεία για την αναστολή αυτής της ένωσης του ανδρογόνου με τον υποδοχέα του.
Πολύτιμη διαγνωστική αξία έχει το τριχοριζόγραμμα που δείχνει την δεδομένη στιγμή που πραγματοποιείται τόσο την ποιοτική, όσο και την ποσοτική κατάσταση του τριχωτού.